Ihon Hyvinvointi – osa 3

Julkaistu 17.11.2016

Ihon hyvinvointi on laaja käsite ja siihen vaikuttaa monet asiat. Kerromme kolmiosaisessa postauksessa siitä, mitkä meidän mielestämme ovat tärkeipiä seikkoja ihonhoidossa ja sen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Aloitimme ensimmäiseksi kertomalla ravinnon merkityksestä ihon kuntoon, ja jatkoimme pohdintaa toisessa osassa siitä, minkälaisia vaikutuksia ylipäätään kaikilla elämäntavoilla on ihomme kannalta.

Tässä viimeisessä osassa kerromme eri ihotyypeistä ja siitä miten kutakin tulisi hoitaa ja miten tärkeitä ovat oikeanlaiset ihonhoitotuotteet.

file-16-11-2016-11-02-07

Tunnista oma ihotyyppisi. Ihotyypit voidaan jakaa neljään; normaali iho, kuiva iho, rasvainen iho ja seka-iho. Lisäksi eri ihotyypeillä esiintyy usein mm. herkkyyttä, pinta-kuivuutta ja esimerkiksi couperosaa, jotka vaativat erityishoitoa.
Ihotyyppiin vaikuttavat geeniperimä, ikä, terveydentila ja vuodenaika. Ihotyyppi ei välttämättä pysy samana koko elämän ajan, joten ihon muutoksia on hyvä seurata.

Normaali iho. Tämä on ihotyypeistä oikeasti harvinaisin, sillä vain harvalla aikuisella on normaali iho. Normaalissa ihossa kaikki toiminnot ovat tasapainossa, ja se on väriltään heleä. Iho ei ole kuiva eikä rasvainen. Huokoset tuskin näkyvät, ja iho on pehmeä ja sileä.
Normaalissa ihossa ainoat epäpuhtaudet ilmenevät nenässä ja leuassa muutamana mustapäänä tai kuukautiskierron mukana parina hormoninäppynä. Ilmastosta ja vuodenajasta riippuen ihossa voi esiintyä pintakuivuutta.
Tärkeintä normaalin ihon hoidossa on säilyttää ihon kosteustasapaino, estää ennenaikaista vanhenemista sekä suojata ihoa ilmansaasteilta ja liialliselta UV-säteilyltä.

Kuiva iho. Iholta puuttuu kosteutta ja/tai rasvaa. Iho on ohut ja huokoset pienet. Ihon pinta saattaa usein olla karhea ja hilseilevä.
Kuivassa ihossa ei ole epäpuhtauksia, mutta usein siinä esiintyy miliumeja, jotka ovat vaaleita, kovia, noin nuppineulanpään kokoisia kohoumia. Kuivassa ihossa voi usein myös lisäksi olla couperosaa sekä juonteita ja uurteita.
Valitse kuivalle iholle hellävaraiset puhdistustuotteet ja syväkosteuttavat voiteet. Kuivan ihon hoidossa on tärkeää antaa iholle runsaasti kosteutta, parantaa ihon kosteudensitomiskykyä sekä suojata ja vahvistaa ihoa. Talvella kuiva iho vaatii enemmän kosteutta ja suojaa kuin kesällä.

Rasvainen iho. Rasvainen iho on kiiltelevä, paksuhko ja siihen muodostuu helposti epäpuhtauksia. Rasvaisen ihon huokoset ovat laajentuneet. Rasvainen iho voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: öljyisen rasvainen ja kuivarasvainen.
Öljyisen rasvaisen ihon väri on hieman kellertävä ja öljyisen kiiltävä. Myös päänahka voi olla rasvainen.
Kuivarasvaisen ihon tali on paksua ja rasva kuivuu ihon pinnalle. Vaikka talineritys on lisääntynyt, ihon pinta on kuiva, karhea ja hilseilevä. Myös päänahka voi hilseillä. Pintakuivuuden vuoksi ihon väri on usein harmaa ja eloton ja iho saattaa olla myös herkkä. Tälläistä ihoa voidaan kutsua myös sekaihoksi.
Rasvaisen ihon hoidossa tärkeää on normalisoida ihon talineritystä, supistaa huokosia sekä puhdistaa ja suojata ihoa. Öljyisen rasvaisen ihon epäpuhtauksia tulee hoitaa ja pyrkiä vähentämään niiden muodostumista. Kuivarasvaisen ihon kosteuspitoisuutta taas pyritään parantamaan ja tällöin ihonhoitotuotteita valittaessa, täytyy muistaa valita kosteuttavia tuotteita.

Sekaiho. Yleensä sekaihossa t-alueen (otsa,nenä ja leuka) talineritys on lisääntynyt, iho kiiltelee ja siinä esiintyy hieman epäpuhtauksia. Muualta iho taas saatta olla normaali, kuiva tai jopa hilseilevä. Tämä iho tyyppi on erittäin yleinen juurikin meillä Suomessa, johtuen ilmastosta ja ravintotekijöistä.
Sekaihon hoitaminen on kaikkein vaativinta, koska ihon rasvaisia kohtia tulisi hoitaa kuten rasvaista ihoa ja muita kohtia taas niitä vastaavan ihotyypin mukaisesti. Sekaihon hoitotuotteet kannattaa valita sen ihotyypin mukaisesti, jota ihossa on eniten.
Hoidossa kannattaa keskittyä talinerityksen tasapainottamiseen, ihon puhdistamiseen ja epäpuhtauksien synnyn ehkäisemiseen sekä huokosten supistamiseen, ihon pehmittämiseen sekä tietenkin ihon suojaamiseen ja rauhoittamiseen.

Herkkä iho. Herkkä iho ei varsinaisesti ole ihotyyppi, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä joko hetkellisesti tai pysyvästi. Kuiva ja ohut iho herkistyy ja reagoi yleensä helpommin, mutta yhtälailla se voi olla myös rasvaisen ihon ongelma. Herkän ihon tunnistaa yleensä punoituksesta, kutinasta, kuumotuksesta ja kiristävästä tunteesta.
Ihon herkkyyteen vaikuttavat monet asiat: taipumus atopiaan tai couperosaan, ilmastolliset tekijät ja vuodenajat (suuret lämpötilanvaihtelut, viima, pakkanen ja aurinko) sekä yleinen terveydentila (sairaudet, lääkkeet ja hormonaaliset tekijät). Myös stressi, ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö, huono ruoansulatus ja huonot ruokailutottumukset tuovat oman osansa.
Herkän ihon hoidossa on tärkeintä saada iho rauhoittumaan sekä suojata ja vahvistaa sitä. Ihon ollessa hyvin ärtynyt kannattaa suosia hajusteettomia, erityisen herkälle iholle tarkoitettuja tasapainottavia tuotteita.

img_2859

Ihoa tulisi n. kerran viikossa kuoria hellävaraisilla kuorintatuotteilla (mieluiten entsymaattisilla, sillä rakeiset kuorinnat saattavat saada ihon ärsyyntymään). Myös naamioista saa hyvää lisäboostia ihon hoitoon, ja omalle iholle sopivaa naamiota kannattaakin käyttää myös n. kerran viikossa.
Jokaisen iho on erilainen ja jos tunnet olosi epävarmaksi ihonhoidon suhteen, ota yhteyttä ammattilaiseen. Näin voitte yhdessä valita juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet, jonka jälkeen voit hyvillä mielin aloittaa ihosi hoitamisen.

Me tietenkin suosittelemme myös käymään säännöllisesti- tai edes sillointällöin kasvohoidossa. Kunnon puhdistus ja kosteutus tekee ihollesi taatusti hyvää.

Blushington tarjoaakin kaikki loppuvuoden hoidot -20%, joten nyt on hyvä mahdollisuus käyttää tilaisuus hyväksi ja tulla tutustumaan Environ- kasvohoitoihimme! Ajanvaraukseemme pääset tästä.

Vastaa

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.