Jalat kesäkuntoon

Julkaistu 09.03.2017

Jalkojenhoito tulee erityisen tärkeäksi kevään ja kesän lähestyessä. Toki jalkojen hoitaminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta etenkin kun paljaat varpaat ja avonaiset kengät tulevat ajankohtaisiksi, jalkojen hoitaminen kotona ja visiitti jalkahoidossa ammattilaisen luona ei ole yhtään pahitteeksi.
Ajattelimmekin nyt kerrata muutamia seikkoja siitä, miten ja miksi jalkoja tulisi hoitaa sekä kotona että ammattilaisen luona.

IMG_1461

Miksi jalkoja hoidetaan?

Jalat kantavat koko kehomme painon ja kuljettavat meitä monia tuhansia askelia päivässä, useimmiten vielä sukkiin ja kenkiin peitettynä. Tässäkin on jo tarpeeksi syitä siihen, miksi jalkojen iho vaatii erityistä huolenpitoa.
Kengissä jalkojen iho hautuu ja hankautuu helposti rikki, etenkin jos jalat hikoilevat. Tämä rasitus näkyy usein ihon paksuuntumisena ja sarveistumisena, tai hiertyminä, hankaumina, rakkoina sekä kovettumina.

Ihmisen ikääntymisellä ja monilla elimistön sairauksilla on paljon vaikutusta jalkojen kuntoon. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat johtaa jalkojen nivelmuutoksiin, diabetes voi heikentäää jalkojen verenkiertoa, ja verenkiertohäiriöt voivat aiheuttaa turvotusta jalkojen alueella.

Liikuntaa harrastetaan nykyään paljon kuntosaleilla ja uimahalleissa. Etenkin jos jalkojen iho on vettynyt tai hankautunut, se altistuu helposti erilaisille infektioille, jotka leviävät nopeasti ja helposti. Myös varpaiden kynnet voivat rasittua ja vaurioitua kengissä, ja näin ollen jalan sieni-infektio levitä niihin.

Tärkeää on siis huolehtia oikeanlaisista kengistä, huolellisesta pesusta ja sen jälkeen kunnollisesta kuivaamisesta (etenkin varpaanvälit hautuvat helposti kosteana, joka johtaa ihon rikkoutumiseen). Näin jalkasi pysyvät hyvinvoivina ja kuljettavat kevyesti eteenpäin!

Monet jalkojen ihomuutokset, joita mekin työssämme hoidamme, johtuvat jalkojen rakennemuutoksista.
Tälläsiä rakennemuutoksia voivat olla mm:

– Kaarien laskeutuminen
Jalkojen rakennemuutoksista tavallisin on jalan poikittais- tai pitkittäiskaarien laskeutuminen. Ne voivat johtua ulkoisista tekijöistä, kuten sopimattomista jalkineista, jalan virheasennoista, kovista astumapinnoista, kaaria tukevien lihaksien heikkouksista sekä yksipuolisista rasituksista kuten esim. seisomatyö. Kaarien laskeutuminen voi johtua myös rakenteellisista syistä, esimerkiksi joko perinnöllisesti heikoista lihaksista, luista, jänteistä, nivelistä tai luuston, kudosten sekä hermoston sairauksista, ryhtivioista, ylipainosta, raskaudesta tai esim. synnynnäisestä lattajalasta.

– Vaivasenluu
Vaivasenluu tarkoittaa isovarpaan kääntymistä tyvinivelestä toisia varpaita päin. Se on yleinen isovarpaan virheasento, jota esiintyy kaiken ikäisillä ja kaikkialla maailmassa, mutta joka liittyy kuitenkin lähinnä länsimaiseen kenkämuotiin. Naisilla vaivasenluu on yleisempi kuin miehillä.

– Vasaravarvas
Vasaravarpaalla tarkoitetaan varpaiden koukustumista vasaramaiseen asentoon. Jalkapöydänluu laskeutuu alas ja varpaiden tyvinivelet ojentuvat liikaa jalkapöydänluiden virheasennon vuoksi. Kun varpaiden ojentajalihakset vastustavat, niiden jänteet kiristyvät ja varpaiden nivelet kompensoivat asentoa koukistumalla, varpaat eivät ojennu.

– Kantaluun piikki
Kantaluun piikiksi kutsutaan kantapään alla, keskellä kantaluuta jalkapohjan kalvojänteen kiinnityskohdassa tuntuvaa kipua.
Sen voi aiheuttaa hermoja painava kalkkikertymä tai jalkapohjan kalvojänteen tulehdus.

Jalan rakennemuutokset aiheuttavat usein myös ihomuutoksia. Ihomuutokset voivat myös johtua puutteellisesta tai väärästä hoidosta tai esim. ihotaudeista. Ihomuutoksista yleisimpiä ovat:

– Liikasarveistumat / kovettumat
Kun iho suojautuu ulkoista rasitusta vastaan, sarveissolukerros paksuuntuu ja iholle muodostuu liikasarveistumia tai kovettumia. Ärsytys, esim. paine, puristus tai hankaus kiihdyttää solujen uusiutumista, jolloin iho paksuuntuu ärsytyskohdasta.

– Känsät ja syylät
Näitä kahta voi olla joskus hankala erottaa toisistaan. Känsäksi kutsutaan kovettumaa, joka on rajoittunut pienelle ihoalueelle. Känsää kutsutaan myös juurelliseksi kovettumaksi. Ne ilmestyvät yleensä varpaiden päälle, niiden väliin, jalkapohjiin, päkiöihin, kantapäähän, kynnen alle tai sen reunaan. Känsä voi joskus olla kivulias, ja pistävä kipu saattaa tuntua painaessa.
Jalkapohjan syylät kasvavat ihoon sisäänpäin, eivätkä välttämättä ole koholla kuten yleensä käsissä olevat.
Jalkapohjan syylissä voi kuitenkin yleensä erottaa pienia mustia pisteitä, hiussuonia. Syylät voivat ilmeistyä mihin kohtaan tahansa, sillä syylä on papilloomaviruksen aiheuttama. Niissä ei tunnu kipua painaessa, ainoastaan puristettaessa saattaa tuntua aralta.

– Rakot
Rakko syntyy yleensä fysikaalisesta rasituksesta. Esimerkiksi jalkineen hiertäminen saattaa vaikuttaa rakon syntymiseen. Rakko voi syntyä myös paleltuman tai palovamman seurauksena.

– Pykimät
Kapeat, jopa verinahkaan ulottuvat halkeamat eli pykimät syntyvät jalkapohjiin kohdistuneen rasituksen seurauksena tai niiden liiallisesta kuivumisesta. Ne ovat yleisiä kesällä, kun kävellään paljon paljain jaloin tai käytetään sandaaleita, joiden kantaosa on ”irtonainen”.

Hoito

Jalkojen hoitamisen kotona voit pitää hyvin yksinkertaisena, mutta kuitenkin tehokkaana.
Pese jalat joka ilta, jotta päivän aikana kertynyt lika ja hiki poistuvat. Pesun jälkeen kuivaa jalat huolellisesti. Kiinnitä huomiota erityisesti varpaiden väleihin, jotteivat ne haudu ja iho rikkoudu.
Tämän jälkeen levitä jaloillesi kosteuttava ja hoitava jalkavoide. Kotona rasvaaminen on paras kotihoidon muoto.
Näin jalkojesi iho pysyy kosteutettuna ja pehmeänä. Jokapäiväisellä rasvaamisella saat pehmennettyä kovettumia sekä ehkäistyä niiden syntymistä.
Esimerkiksi jalkojen raspaamista kannattaa tehdä kotona vain harvoin, sillä se kiihdyttää solujen uusitumista ja näin jalkoihisi saattaa syntyä kovettumia entisestään. Jalkoja kannattaa raspata kokona maksimissaan kerran kuukaudessa.

puhasloodus 1
Puhas Looduksen ihanat jalkavoiteet

Meidän jalkahoitoon kuuluu:

– Jalkojen kylvetys ihon pehmentämiseksi

– Kovettumien ja känsien poisto

– Kevyt raspaus

– Kynsien ja kynsinauhojen siistiminen

– Halutessasi varpaankynsien lakkaus

– Hoitovoiteen levitys & hieronta

Samalla opastamme sinua jalkojesi hoidossa ja neuvomme miten ja millä juuri sinun jalkojasi tulisi hoitaa, jotta ne voisivat mahdollisimman hyvin.

Maaliskuun ajan meillä on tarjouksena jalkahoito hintaan 48e! (norm. 60e)

Yksi vastaus artikkeliin “Jalat kesäkuntoon”

Vastaa

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.